تهیه رادیو کنترل برای هواپیمای مدل

ساخت وبلاگ

كنترل حركت در هواپيما هاي مدل توسط سيستم راديو كنترل انجام ميشود كه شامل بخش فرستنده و گيرنده مي باشد.امواج ارسال شده از فرستنده توسط مدار گيرنده دريافت و به صورت فرمان الكتريكي به سرووها منتقل و باعث حركت سطوح كنترلي و در نتيجه تغيير مسير مدل مي گردد.

و اما راديو كنترل براي مدلي كه مي سازيد را يا بايد به صورت حاضري از فروشگاههاي مخصوص مدلهاي پروازي خريداري كنيد كه قيمت آن بسته يه تعداد كانالها و مدل و مارك كارخانه سازنده متغير مي باشد ولي معمولا يك ست راديو كنترل ۴ كاناله شامل فرستنده،گيرنده و ۳ يا ۴ عدد سروو حدود ۱۵۰ هزار تومان مي شود كه البته براي همه از جمله مبتديان قابل تهيه نيست و هزينه زيادي برايشان مي باشد.

راه دیگر برای تهیه رادیو کنترل استفاده از فرستنده و گیرنده مدلهای حاضری دیگر مثل هواپیماها و ماشین های مدل ارزان قیمت میباشد که البته معمولا ۲ کاناله هستند که در شکلهای زیر نمونه هایی از آنها را مشاهده می کنید.

البته تهیه رادیو کنترل ماشین های مدل راحتتر هست و ارزانتر هم تمام می شود و با قیمتی حدود ۷ یا ۸ هزار تومان می توانید یک ماشین رادیو کنترلی نسبتا خوب خریداری کنید که غیر از قسمت رادیو کنترل آن از موتور ها و بقیه قطعات آن هم می توانید استفاده نمایید.ولی در صورت امکان از مدلی که در زیر شکل آن دیده می شود تهیه کنید چون رادیو کنترل آن برد زیادی دارد و نقشه مدارات آن را هم بدست آورده ام و امکان بهبود و تغییرات نیز در آن وجود دارد. 

در این ماشین ها مدار فرستنده با ولتاژ ۳ ولت (۲ عدد باطری قلمی) و مدار گیرنده با ولتاژ ۹ ولت (۶ عدد باطری قلمی) کار میکند و بردی حدود ۳۰ متر را پوشش می دهد.
برای استفاده از این رادیو کنترل جهت هواپیمای مدل اولین و مهمترین چیزی که می بایست تقویت کرد برد فرستنده هست که حداقل نیاز به ۷۰ تا ۱۰۰ متر می باشد. برای افزایش برد در یک فرستنده کنترل از راه دور ۲ راه وجود دارد ۱-افزایش طول آنتن۲- افزایش ولتاژ کار فرستنده رادیو کنترل.
معمولا در ماشین های مدل از آنتن های مفتولی و فنری به طول حدود ۳۰ سانتی متر استفاده می شود که البته برای استفاده مورد نظر ما کم می باشد و باید از آنتن های تلسکوپی به طول ۷۰ تا ۱۰۰ سانتی متر استفاده کنید که براحتی و از فروشگاههای فروش لوازم و قطعات الکتریکی و به قیمتی حدود ۱۰۰۰ تومان قابل تهیه می باشد.همچنين به انتهاي آن يك روبان قرمز رنگ به طول حدود ۳۰ سانتي متر ببنديد كه براي مشخص شدن جهت وزش باد در موقع پرواز دادن مدل مفيد مي باشد.

در مورد افزایش ولتاژ تغذیه مدار فرستنده هم باید بگویم که در اصل ولتاژ کار مدار این گونه ماشین های مدل ۹ ولت میباشد ولی چون نیازی به برد زیاد نیست و همچنین افزایش تعداد باطری ها هم فرستنده را سنگین میکند و هم گرانتر تمام می شود از ولتاژ ۳ ولت استفاده می شود.شما می توانید جای باطری دو تایی فرستنده را بریده و از باطری های شارژی پک شده مانند همانیکه برای مدلتان تهیه کرده اید استفاده کنید.

در اینجا هم شکل بردهاي مدار فرستنده و گیرنده ماشین مدل که باز شده ،نشان داده شده است.

بردمدار فرستنده رادیو کنترل

 برد مدار گیرنده رادیو کنترل

تعداد كانالهاي فرمان در اين راديو كنترل ۲ تا مي باشد كه در ماشين كنترلي براي حركت به جلو ، عقب ، راست و چپ استفاده مي شوند.

براي شروع باید ابتدا برد مدار گیرنده را با جدا کردن سیمهای متصل به جا باطری و کلید و آنتن و همچنین موتورها از داخل ماشین کنترلی خارج نمایید.در شکل زیر سیمهای برد گیرنده نمایش داده شده است.برای دیدن تصویر واضح آنرا ذخیره و سپس مشاهده نمایید.

در روی برد گیرنده ۲تا سیم قرمز و مشکی مربوط به ولتاژ + و - باطری می باشد که در سر راه آن یک کلید قرار می گیرد،همچنین یک سیم بلند(حدود ۳۰ سانتي متر) هم به جای آنتن می بایست استفاده شود و به محل مورد نظر روي برد گيرنده لحيم شود، ۲ تا از سيمها هم كه به موتور اصلي ماشین وصل بوده به موتور هواپيما متصل مي شود و ۲ تا سيم ديگر كه به موتور چرخ جلویي ماشين وصل بوده به موتور سروو هواپيماي مدل مي بايست متصل گردد.

مهمترین قطعه مدار فرستنده و گیرنده رادیو کنترل ۲ تا آی سی میباشد به نامهای TX-2B و RX-2B كه داراي عملكرد پنجگانه اي هستند(فرمان حركت به جلو،عقب،راست،چپ و توربو) که آی سی اولی Encoder و دومي Decoder مي باشد و در شكلهاي زير به صورت جداگانه نشان داده شده اند.



  IC گيرنده

IC فرستنده

 و اما در شكل زير نقشه شماتيك مدار فرستنده و گيرنده راديو كنترل مورد نظر نمايش داده شده است كه جهت ديدن تصوير بصورت بزرگتر و واضح تر ابتدا آنرا در سيستم خود ذخيره و سپس مشاهده نماييد.



 نكته اي كه در مورد عملكرد مدار رادیو کنترل ماشین های مدل وجود دارد اينست كه از حالت پنجم IC فرستنده و گيرنده (حالت Turbo) استفاده نشده است بدليل اينكه مدار براي ماشين راديو كنترلي طراحی شده و ضروري نيست ولي براي استفاده جهت هواپيماي مدل بهتر است كه استفاده شود زيرا سرعت را مي توان در 2 حالت كند و تند كنترل كرد.در شكل زير كه مربوط به پشت برد گيرنده هست ،پايه شماره 12 IC كه همان پايه توربو مي باشد با فلش قرمز رنگ نشان داده شده است كه استفاده نشده و به جايي متصل نيست. 

در نقشه شماتيك مدار گيرنده قسمت هايي كه با رنگ قرمز نشان داده شده است در برد واقعي كنترل از دور ماشين مدل وجود ندارد و در صورت نياز بايد اضافه گردد كه شامل ۲ ترانزیستور ‍‍‍C945 و C8550 كه با Q3 نشان داده شده و يك مقاومت ۱ كيلو اهم ميباشد كه در شكل زير مي توانيد بصورت واضحتر آنها را مشاهده نماييد.

در مورد مدار فرستنده هم كه باز از پايه حالت توربو استفاده نشده است احتياج به اضافه كردن قطعه به آن مدار نيست و فقط بايد كليد فرمان به جلو را 2 حالته نماييد كه با يكسري تغييرات كوچك در مدار فرستنده يا كليد فرمان به جلو و عقب فرستنده مي توان آنرا انجام داد.همچنين بايد كليد فرمان حركت به سمت عقب (دور معكوس) را غير فعال كنيد چون در هواپيما نيازي به آن نيست،البته مي توان از آن براي كارهاي ديگري استفاده كرد كه بعدا گفته خواهد شد.

در مورد اتصال موتور ها به مدار گيرنده هم به اين صورت هست كه موتور اصلي هواپيما به محل اتصال موتور جلو و عقب برنده و سروو موتور هم به محل اتصال موتور چپ و راست كننده ماشين كنترلي وصل میشوند.

نكته مهم ديگر هم اينست كه چون در هواپيماي مدلي كه مي سازيم از برد الكترونيكی كنترل سرعت موتور (Speed Control) استفاده نمي كنيم موتورها و مخصوصا موتور اصلي كه سرعت چرخش بالايي دارد آمپر زيادي مي كشند كه باعث داغ شدن يا حتي سوختن ترانزيستور هاي خروجي مدار گيرنده میشود،براي حل اين مشكل مي بايست از ملخ هاي كوچك مثلا حداكتر به طول 8 سانتي متر استفاده كرد و يا براي ملخ هاي بزرگتر از گيربكس براي كاهش سرعت و افزايش قدرت موتور استفاده كرد كه در مباحث قبلي توضيح داده شده است.

همچنين براي سروو موتوري كه مي سازيد ميبايست از موتور الكتريكي استفاده نماييد كه ولتاژ كار آن حداقل 6 تا 9 ولت باشد در غير اين صورت باعث داغ شدن و سوختن ترانزيستور هاي خروجي متصل به آن خواهد شد. 

اميدوارم مطالب ارائه شده در مورد راديو كنترل برايتان مفيد واقع شده باشد.مطالب اين بخش در آينده كاملتر خواهد شد.
لطفا نظرات خود در مورد مقاله راديو كنترل را بصورت عمومي و در قسمت نظرات همين بخش مطرح نماييد.

موفق و پيروز باشيد.

منبع:پروازنما

آسان ماکت...
ما را در سایت آسان ماکت دنبال می کنید

برچسب : تهیه رادیو کنترل,رادیوکنترل برای هواپیمای مدل, نویسنده : مدیر asanmaket بازدید : 3375 تاريخ : 2 / 7 ساعت: 6:39